Acnetherapie

Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met acne. Acne komt voor bij 90% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de prevalentie van acne sterk af maar vaak zien we zowel bij mannen als vrouwen op latere leeftijd ook acne. 

Wie acne heeft zal het gevoel van schaamte wel herkennen. Acne heeft dan ook een grote impact en geeft vaak emotionele en psychosociale problemen. Vaak hebben patiënten al van alles geprobeerd tot veel verschillende thuis producten, scrubs, medicatie tot tandpasta op de puistjes aan toe. Deze therapieën geven meestal geen (of een korte verbetering) van de acne.

 

Wat wij voor jou kunnen doen

Voor de behandeling van acne, ben je bij Huidkliniek Friesland aan het juiste adres. Bij Huidkliniek Friesland komen patiënten die een langdurige verbetering/oplossing van hun acne willen met een effectieve behandeling. Wij behandelen patiënten met milde puistjes tot aan hevige acne en behandelen dit van binnen- en buitenuit. Acne is een hormonaal probleem wat van binnenuit komt, waarom zouden we dan alleen de buitenkant behandelen? We kijken samen naar jouw voeding- en leefstijlpatroon vanuit de orthomoleculaire geneeskunde en kijken waarom jouw hormonen uit balans zijn geraakt en hoe we ze weer in balans kunnen krijgen. 

Verkeerd gebruik van cosmetica, huidproducten en een slechte verzorging kan de acne verergeren. Daarom geven we eerlijk advies over de producten die je gebruikt en adviseren we zo nodig geschikte producten voor jouw huidtype. In de praktijk hebben we om de buitenkant te behandelen (puistjes, roodheden, littekens, grove poriën) verschillende behandelingen.

Wij werken met verschillende medische peelings die actieve ingrediënten bevatten om jouw huidprobleem te behandelen. De zuren en ingrediënten in de peelings werken op de talgklieren en lossen het bovenste laagje van de huid op zodat deze minder snel kan gaan verstoppen. Wij combineren peelings met LED therapie voor een vermindering van ontstekingen, het kalmeren van de roodheid en het sneller herstellen van de huid na de behandeling en wondjes.

 

Wil je weten of we iets voor jou kunnen betekenen en wil je de opties bespreken?

Kom langs voor een gratis intake want je hoeft niet langer met acne rond te lopen!

Achtergrondinformatie acne

Acne (ook wel puistjes genoemd) is een aandoening van de talgklierfollikel. Talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. Acne komt het meest voor in het gelaat, op de borst en op de rug. Vaak zijn er ook acnelittekens aanwezig in combinatie met roodheden en pigmentvlekjes. Er zijn vier basis processen die door middel van een complexe interactie acnelaesies veroorzaken (Thiboutot et al. 2009):

  1. toegenomen talgproductie door de talgklier
  2. folliculaire kolonisatie met Propionibacterium acnes
  3. veranderingen in het keratinisatieproces
  4. het vrijkomen van onstekingsmediatoren in de huid

Daarnaast kunnen medicatie zoals de conceptiepil en het spiraaltje van invloed zijn op het ontstaan van acne.

Inmiddels zijn de studieboeken die acne alleen van buitenuit behandelen achterhaald. Dit blijkt uit honderden wetenschappelijke artikelen die het verband aantonen tussen voeding en acne. Lactose (melk), varkensvlees, suikers en verkeerde vetten zijn de grootste boosdoeners voor het ontstaan van acne.

Verkeerde voeding in combinatie met hormonale veranderingen kunnen de groeihormonen IGF-1 en DHT versterken waardoor de talgklieren overactief zijn en kunnen gaan verstoppen. Daarnaast kun je verschillende klachten ontwikkelen zoals vermoeidheid, haaruitval, overbeharing in het gelaat en constant hongergevoel.

 

Vergoeding verzekering

Veel acne behandelingen kunnen geheel of gedeeltelijk worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De huidtherapeut van Huidkliniek Friesland geregistreerd staat bij het Kwaliteitsregister Paramedici (KP-register) en is aangesloten bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Of een vergoeding voor u van toepassing is, kunt u zelf navragen bij uw zorgverzekeraar of teruglezen in de polisvoorwaarden onder huidtherapie/acnetherapie.

Filmpje van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) over acne