Striae

Striae, ook wel groeistrepen of huidstriemen genoemd is een veelvoorkomende vorm van littekenweefsel. Bij striae is het onderhuidse bindweefsel gescheurd. Het is een onschuldige huidaandoening maar kan als cosmetisch storend worden ervaren. Striae ziet er uit als parallel aan elkaar lopende rode of paarse strepen ("verse" striae). Na verloop van tijd kan de striae wit, grijs of beige van kleur worden.

Striae komt voor op plaatsen waar de huid in een korte tijd snel is opgerekt bijvoorbeeld op de buik, billen, heupen, borsten en benen. Mogelijke oorzaken zijn: een groeispurt, zwangerschap, gewichtstoename of snelle spierontwikkeling. Helaas hersteld striae niet vanzelf en zijn de striemen blijvend zichtbaar mits het niet wordt behandeld.

Behandeling
Bij Huidkliniek Friesland hebben we een speciale striae behandeling samengesteld op basis van wetenschappelijke literatuur en ervaringen in de praktijk. Het is een combinatie van 3 behandelingen in 1 waardoor er een zo groot mogelijke kans is op een mooi resultaat. We werken hierbij op zowel de kleur, de structuur als de verslapping van de huid.

Tijdens de behandeling worden er verschillende huidtherapeutische technieken toegepast om de striae te verminderen. Hierbij werken we zowel op de onderhuid, waar de verslapping van de huid zit, als de opperhuid, waarde striemen zichtbaar zijn. Door deze combinatie wordt de huid van binnenuit gestimuleerd tot wondgenezing en huidverstrakking.

De behandeling bestaat uit:
- HIFU (High Intensity Focused Ultrasound)
- Radiofrequente microneedling
- TCA peeling

De behandeling duurt, afhankelijk van het te behandelen gebied tussen de 1,5 en 3 uur. Afhankelijk van de diepte van de striae worden er 2 tot 3 behandelingen geadviseerd met een interval van 6-8 weken.

Nazorg
Na de behandeling moet de huid een week herstellen omdat de huid wordt vernieuwd. De huid kan gaan schilferen, beurs aanvoelen en soms kan er een blauw plek ontstaan. De behandelde huid mag 4 weken niet in de zon. 

Wat kun je zelf doen?
Als de striae er eenmaal zit heeft het geen zin om oliën of bodylotions te gebruiken omdat het bindweefsel al is gescheurd. Het is daarom sterk aan te raden om thuis een retinol creme te gebruiken om de huidvernieuwing te stimuleren.
Wil je striae voorkomen? Bindweefselmassage, een hydraterende creme en argan olie zijn aan te raden maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet.