Pigmentbehandeling

Pigmentvlekken zijn donkere verkleuringen van de huid en kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. De vlekken laten je ouder lijken dan je bent en dat is vervelend. Heb jij last van pigmentvlekken in je gezicht en worden ze steeds donkerder waardoor je ze probeert te camoufleren? Huidkliniek Friesland biedt effectieve behandelingen aan voor het verminderen van elk type pigment.

Er zijn drie soorten pigment:

  • Ouderdomsvlekken (ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd, vaak in het gezicht, op de handen en op het decolleté)
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (verkleuringen die ontstaan na een ontsteking zoals bijvoorbeeld een wondje of een puistje)
  • Melasma (zwangerschapsmasker, de donkere asymmetrische vlekken op wangen, slapen, voorhoofd en/of bovenlip)

 

Bij Huidkliniek Friesland bekijken we bij een intakegesprek om welke soort pigmentvlekken het gaat, waar ze zitten en hoe diep ze in de huid liggen. Hierna kunnen we een keuze maken voor de soort behandeling (medische peeling of laserbehandeling) en welke ingrediënten voor jouw pigmentvlekken nodig zijn. Een persoonlijk behandelplan wat door de huidtherapeut is opgesteld is een must bij pigment om tot een effectieve behandeling te komen.

 

Peeling bij pigmentvlekken/melasma

Bij Huidkliniek Friesland hebben we de meest krachtigste peelings voor het behandelen van een zwangerschapsmasker. De ingrediënten van deze peelings zijn de nieuwste en de meest effectieve ingrediënten voor het aanpakken van pigment en melasma. Er zijn dan ook vele wetenschappelijke onderzoeken die deze ingrediënten hebben onderzocht met goed resultaat. Na een aantal behandelingen kan er worden gekozen om ook microneedling in te zetten om de ingrediënten nog dieper en beter door de huid te laten opnemen. De huidtherapeut zal dit met u overleggen om een goed passend behandelplan op te stellen. De huid voelt warm en licht tintelend aan na de peeling waarna de huid gaat schilferen. Dit is nodig om het pigment effectief aan te pakken. Verdere uitleg volgt bij de intake en de behandelingen.

 

Spot Out Kit melasma

De Spot Out Kit van Toskani is speciaal ontwikkeld voor het behandelen van melasma. Deze kit bevat een behandeling in de praktijk én huidproducten voor thuis. Meestal zie je na 1 behandeling al resultaat (soms is het nodig om een 2e behandeling te ondergaan, dit mag weer na 2 maanden).

De kit bestaat uit de volgende producten:

  • Degreasing solution (professioneel)
  • Pre-peel solution (professioneel)
  • Spot out masker (professioneel) met o.a. Kojic zuur, Azelaine zuur, Alpha zuur, Vit-E zuur, Glutathione, Phytic zuur, Vit-C
  • Spot out cream t.w.v. € 120 (thuisgebruik)
  • Recovery cream t.w.v. € 58 (thuisgebruik)


Voorafgaand aan de Spot Out behandeling moet er twee of drie dagen voor de behandeling een mandelic peeling worden aangebracht op de huid. Dit is een peeling op basis van amandelzuur die de doorlaatbaarheid van de huid verbeterd zodat de Spot Out behandeling beter wordt opgenomen. Normaal is deze peeling € 99, indien deze in combinatie met de Spot Out behandeling wordt ingeboekt ontvang je een korting van 60% en betaal je € 39.

Het spot out masker die tijdens de behandeling wordt aangebracht heeft een "whitening" effect en heeft een inwerktijd nodig van 6-8 uur (afhankelijk van het huidtype). Thuis wordt dit masker nogmaals aangebracht en gereinigd waarna de Recovery cream wordt aangebracht. Wanneer de huid is hersteld mag er worden gestart met de Spot Out Cream voor 6 maanden. De Spot Out Cream zorgt voor een sterke remming van de pigmentcellen. Deze producten zitten allemaal in de kit.

De totale kosten van de Spot Out Kit, inclusief voorbereidende mandelic peel en thuisproducten zijn € 399.

 

Laser bij pigmentvlekken

Bij Huidkliniek Friesland beschikken we over een krachtige Alexandrite laser en IPL systeem. Na dat het soort pigment is vastgesteld wordt er een keuze gemaakt welke techniek en golflengte er wordt gebruikt. Met de pigmentlaser kunnen verschillende soorten pigmentvlekken behandeld worden, zoals zonnevlekken (lentigo solaris), ouderdomsvlekken en sproeten. Het licht van de pigmentlaser wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid. De omgezette warmte zorgt ervoor dat het overtollige pigment wordt vernietigd. De pigmentvlek wordt hierdoor lichter of verdwijnt geheel.


Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid pigment zijn er gemiddeld 2-4 laserbehandelingen nodig voor zonnevlekken/pigmentvlekken. Voor het behandelen van zwangerschapsmasker wat erg hardnekkig is worden er 4 behandelingen geadviseerd. Deze behandelingen worden opgebouwd en gecombineerd met andere zuren voor een beter resultaat.

 

Bij pigmentvlekken is het belangrijk dat er zowel thuis als in de praktijk met medische huidproducten wordt behandeld om de pigmentcellen te stabiliseren en het resultaat van de behandeling te ondersteunen. Als men pigmentvlekken wil behandelen maar thuis niet met een spf smeert is het dweilen met de kraan open. Deze informatie en andere adviezen zullen bij het intakegesprek uitvoerig aan bod komen.

Filmpje over pigment van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)