Melasma/zwangerschapsmasker

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd is een pigmentstoornis wat veroorzaakt wordt door verschillende factoren. De vlekken zijn vaak zichtbaar als een onregelmatige hyperpigmentatie op de jukbeenderen, bovenlip, kin en voorhoofd. Het exacte ontstaan van melasma is nog onbekend, maar er zijn meerdere factoren die melasma kunnen uitlokken:

 • Zonlicht
 • Zwangerschap
 • Pilgebruik
 • Bepaalde medicatie
 • Erfelijke aanleg

Bij melasma is er geen sprake van een vermeerdering van de pigmentcellen, maar de pigmentcellen zijn actiever omdat ze vergroot zijn en meer pigment bevatten. De pigmentcellen zijn overgevoelig voor de aanmaak van pigment onder invloed van zonlicht en hormonen. Ook zonder zwangerschap kan men melasma ontwikkelen. Een enkele keer komt melasma ook bij mannen voor.

 

De behandeling

Melasma heeft een chronisch karakter. Als je eenmaal melasma hebt, is er een grote kans dat de pigmentvlekken onder invloed van pilgebruik, zonlicht en zwangerschap terugkeren. De behandeling van melasma is er op gericht om de activiteit van de pigmentcellen onder controle te brengen en het overtollige pigment te vernietigen. Melasma is een lastig te behandelen pigment aandoening doordat het pigment zich in de diepere huidlagen bevindt. Het protocol bevat daarom ook meerdere stappen en behandelingen omdat dit de enige effectieve manier is om melasma te kunnen verminderen. Met alleen thuisproducten of alleen peelings valt het resultaat vaak tegen. De combinatie zorgt voor het beste en meest langdurige resultaat.

4 stappen protocol

 1. Voorbereiding van de huid met de producten
 2. Peelings in de kliniek (of Spot Out Kit)
 3. Continue gebruik van de geadviseerde thuisproducten
 4. In de zomer de melasma onder controle houden d.m.v. vitamine-C en Tranexamine zuur peelings

Voorbereiding van de huid
Voorafgaand aan de peelings in de kliniek dient de huid altijd te worden voorbereid met de juiste thuisproducten. Dit zorgt ervoor dat de conditie van de huid verbeterd zodat de peeling meer dieptewerking en effect heeft. Daarnaast kunnen we op die manier de veiligheid van de medische peelings garanderen en wordt er sneller resultaat behaald.

Peelings in de kliniek
Afhankelijk van het huidtype en het seizoen waar we ons in bevinden zijn er verschillende peelings en behandelingen in de praktijk. De Spot Out Kit is een behandeling in de praktijk + thuisproducten in 1. Dermaceutic heeft de Mela Peel Forte die los kan worden toegepast of in kuurvorm. In de zomer zijn er de Vitamine-C en Tranexamine peeling om het resultaat van de winter te behouden en het pigment te onderdrukken. Voor elke huid kan er een andere aanpak nodig zijn. Kom langs voor een intake voor een persoonlijk advies.


Spot Out Kit melasma

De Spot Out Kit van Toskani is speciaal ontwikkeld voor het behandelen van melasma. Deze kit bevat een behandeling in de praktijk én huidproducten voor thuis. Meestal zie je na 1 behandeling al resultaat (soms is het nodig om een 2e behandeling te ondergaan, dit mag weer na 2 maanden).

De kit bestaat uit de volgende producten:

 • Degreasing solution (professioneel)
 • Pre-peel solution (professioneel)
 • Spot out masker (professioneel) met o.a. Kojic zuur, Azelaine zuur, Alpha zuur, Vit-E zuur, Glutathione, Phytic zuur, Vit-C
 • Spot out cream t.w.v. € 120 (thuisgebruik)
 • Recovery cream t.w.v. € 58 (thuisgebruik)


Voorafgaand aan de Spot Out behandeling moet er twee of drie dagen voor de behandeling een mandelic peeling worden aangebracht op de huid. Dit is een peeling op basis van amandelzuur die de doorlaatbaarheid van de huid verbeterd zodat de Spot Out behandeling beter wordt opgenomen. Normaal is deze peeling € 99, indien deze in combinatie met de Spot Out behandeling wordt ingeboekt ontvang je een korting van 60% en betaal je € 39.

Het spot out masker die tijdens de behandeling wordt aangebracht heeft een "whitening" effect en heeft een inwerktijd nodig van 6-8 uur (afhankelijk van het huidtype). Thuis wordt dit masker nogmaals aangebracht en gereinigd waarna de Recovery cream wordt aangebracht. Wanneer de huid is hersteld mag er worden gestart met de Spot Out Cream voor 6 maanden. De Spot Out Cream zorgt voor een sterke remming van de pigmentcellen. Deze producten zitten allemaal in de kit.

De totale kosten van de Spot Out Kit, inclusief voorbereidende mandelic peel en thuisproducten zijn € 399.